6 грешки, които да избягвате при правенето на сайт

Юрий Боев
Оценете тази статия
(6 гласа)

1. Четливост

6 грешки, които да избягвате при правенето на сайтТази статия е само кратък списък от често допускани грешки при създаването на уеб дизайни и сайтове. В повечето случаи те не трябва да бъдат пренебрегвани, но винаги има изключения. Важно е да се следват съветите на експертите в областта и да се предпазвате от често срещани грешки, които биха отблъснали потенциални посетители на вашите сайтове.


ПолзваемостСпоред някои проучвания проблем №1, който имат хората при разглеждането на уеб сайтовете е четимостта. Основните проблеми в тази връзка са два:

  • малки букви
  • слаб контраст

Малките шрифтове може да изглеждат добре, когато правите дизайна...но техните предимства свършват до тук. Не ни разбирайте погрешно - има случаи, в които малките букви изглеждат добре, като например за въведение в някоя статия, след която следва бутон "Прочети още". Проблемът е, когато малките букви се използват в съдържанието на сайта като цяло. Когато шрифтът е малък и има много текст посетителите няма да го прочетат. Те ще посетят сайта ви, ще прегледат набързо съдържанието на страницата и ще преминат към следваща страница. Или дори, в по-лошия случай, ще преминат към друг сайт.

Колкото до контраста - трябва да се уверите, че контрастът между цвета на буквите и цвета на фона няма да направи текста трудно четим. Може да проверите сайта си в graybit.com, за да видите как изглежда изцяло в сиво. Това ще ви даде добра идея за това как той се възприема в различни ситуации (монитори, осветление и т.н.) , както и от хора, които не виждат цветно.

Съвет:

Използвайте големи шрифтове, за да привлечете вниманието на посетителите си. Използвайте малки шрифтове, за места, които не са толкова важни. Придържайте се към правилото размерът на текста да е по-голям от 11 пиксела за основното съдържание. За да проверите контраста на страницата използвайте онлайн инструменти, за да се уверите, че има достатъчно голяма разлика между текста и фона.

2. Интро страници

Нека всеки, който клика на бутона "Skip intro/Пропусни интрото" в момента, в който го види си вдигне ръката. Да, точно вие...и вие...и вие...и аз!
Интернет потребителите не се интересуват от красиви флашове (освен ако това не е главната цел на уеб сайта) - те искат да получат информацията, за която са дошли в сайта и я искат СЕГА! Интро страницата не е това, което беше допреди няколко години. Вече не е предимство, а по-скоро недостатък.

Безсмислен надпис, губещ времето на потребителите

Всъщност, когато имате флаш интро страница автоматично намалявате броя посетители, които ще достъпят релевантното иначе съдържание на сайта ви. Някои хора просто ще се ядосат и ще напуснат страницата ви, още преди да са я посетили наистина. Това важи в пълна сила, когато не е наличен бутон "Пропусни интрото/Skip intro". Не е за пренебрегване фактът, че на някои компютри не е инсталиран флаш плеър или е инсталирана по-стара версия от тази, на която е направено флашът. В този случай посетителите няма как да стигнат до сайта ви.

И все пак:

Единствените случаи, когато си заслужава да поставите въвеждаща страница е когато се нуждаете от страница за избор на език или държава или страница за потвърждение на възрастта. Такива са обикновено порнографските сайтове, и сайтове, които представят алкохол и цигари. Ако вашият случай не е такъв - по-добре избягвайте този вид странци.

Опитваме се да кажем на клиентите си да гледат на уеб дизайна като част от истинкия свят. Помислете си за някоя голяма верига магазини. Нали не ви се налага на входа да изгледате 30 секунден видео клип и чак след това да ви позволят да влезете? Не? Тогава защо да карате посетителите си да чакат, преди да влязат в сайта ви?

3. Не достатъчно разстояние между блоковете

За съжаление, не достатъчно уеб разработчици обръщат внимание на разстоянието между блоковете. Това разстояние е изключително важно, тъй като придържа посетителя фокусиран върху важните елементи от страницата. Разстоянието между редовете е една от най-често срещаните грешки, тай като разработчиците го оставят по подразбиране, а при по-големи шрифтове това не е добра идея.

Съвет:

Оставяйте достатъчно разстояние между редовете и елементите. Не се страхувайте да работите по този начин. Така ще увеличите ползваемостта на уеб сайта и ще привлечете вниманието върху важните елементи от дизайна.

960 колонна система

Ако разстоянието между блоковете продължава да е проблем за вас може да прибегнете до използването на 960 Grid System. Тази система е изключително удобна, ако я използвате за отправна точка при стартиране на процеса на създаване дизайна на страницата.

12 колонната решетка е разделена на блокове, широки по 60 пиксела, докато 16 колонната решетка е разделена на 16 блока по 40 пиксела. Всяка колона има отстояние (margin) 10 пиксела вляво и вдясно, което създава разстояние между блоковете по 20 пиксела.

4. Съдържанието

Прекалено много хора пишат съдържанието в сайтовете си сами. Може би наистина вие знаете най-добре за какво се отнася бизнеса ви, но това не означава, че хората, намиращи се в сфера, различна от бизнеса, който ръководите ще разберат цялата терминология и какво сте искали да кажете.

Съвет:

Напишете съдържанието на сайта си и след това го изпратете на някой, който се занимава дълги години с публикуване на статии в интернет сайтове. Не се притеснявайте, ако дължината на текста се намали. Важен постулат е, че съдържанието трябва да бъде възможно най-кратко и съдържателно. Кажете каквото имате да казвате и го кажете бързо, точно и ясно. Писането за уеб е изкуство като всяко друго - постарайте се да бъдете кратки, звучейки професионално, убедително и информирано.

5. Движението

Някои хора все още поддържат лудата идея, че движението в сайта ще задържи вниманието на посетителите и съответно ще ги задържи по-дълго време в сайта. Помислете пак!
Не бихте искали да отвличате вниманието на посетителите от съдържанието, за което са дошли в сайта. Повечето интернет потребители днес не се впечатляват така лесно от различните флаш анимацийки в сайтовете. В действителност, проведени изследвания показват, че интернет потребителите стават резистентни към движението в сайтовете и го игнорират напълно. Защо ли? Защото подсъзнателно го свързват с движеща се реклама и го блокират. Не е за подценяване и вариантът, че много интернет потребители съзнателно са блокирали всякакъв вид флаш анимации и реклами в настройките на браузърите си.

Съвет:

Използвайте движения в сайтовете си много внимателно. Направете ги колкото се може по деликатни и не отвличащи вниманието. Вместо да задържате вниманието чрез движения изберете по-добри картинки и украсете професионално написанато съдържание.

6. Флаш

За известно време използването на Флаш беше върха на модата. Проблемът е, че Флаш никога не е бил предназначен за създаването на уеб сайтове. По-скоро неговото предназначение е като допълнение към съдържанието. В момента флашът се използва повече по предназначение и всеки доказан професионалист ще се изкаже против използването му като основно средство за създаване на сайтове.

Съвет:

Използвайте флаш за интерактивни медийни сайтове: Аудио, видео, интерактивни карти и игри, но само за индивидуални елементи от страницата. Освен ако не сте собственик на медийна или дизайнерска фирма не използвайте Флаш за основа на сайтовете си (а дори и тогава има по-добри алтернативи). Един от най-важните елементи при създаването на уеб сайт е достъпността. Какъв е смисълът да притежавате уеб сайт, ако съществува възможност някой да не може да го види? Въпреки че напоследък Google се справя сравнително добре с индексирането на флаш сайтове нищо не може да се сравни с индексирането на добре структуриран, семантичен XHML и CSS код.

В допълнение ви препоръчваме да използвате флаш върху някои елементи от сайта, но се замислете, че винаги може да използвате Javascript и други програмни езици, за да постигнете същата функционалност.

Последна промяна на Вторник, 03 Ноември 2009 13:41
Юрий Боев

Юрий Боев

Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Още от тази категория: Шаблони и дизайн в Joomla 1.5 »
Начало Блог